Quantcast
Channel: Impartial de Bacau » Educație
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Finalul proiectului școlar ’LET’S MEET UNDER THE SPOTS’ 2011-2013

$
0
0

Proiectul școlar multilateral Comenius ’LET’S MEET UNDER THE SPOTS’ – ”Întâlnire sub reflectoare”, care s-a derulat  în perioada 2011-2013, a  primit o finanțare de 24000 de Euro de la Comisia Europeană, prin intermediul Programului de Învatare pe Tot Parcursul Vieții (LLP). Acest parteneriat s-a încheiat după doi ani de cooperare, obiectivele propuse s-au atins pe deplin, activitățile desfășurate la școală, dar și în ”lumea largă”, au dus la dezvoltarea competențelor cheie ale tuturor actorilor implicați, iar rezultatele stau dovadă pentru munca depusă și pentru idealurile transformate în fapte concrete.

liceul-sportiv-program-european-final-01 liceul-sportiv-program-european-final-02 poza-ziar

Tragem cortina și ne dăm mâna: profesori, elevi, directori, părinți, membri ai comunității locale din Turcia- țara coordonatoare, Cehia, Grecia, Croația și România.  Cu toții am avut de câștigat din acest parteneriat. Propus ca o călătorie în literatura cultă și populară a țărilor implicate în proiect, tematica pune accentul pe stimularea interesului elevilor pentru lectură, prin selectarea unor basme și legende cu specific național și transformarea acestora în piese de teatru. Activitățile, cercetarea, dramatizarea, mobilitățile transnaționale, comunicarea au condus la dezvoltarea competențelor cheie, la șlefuirea personalităților celor implicați, la descoperirea de noi talente și abilități, au schimbat mentalități și au deschis porți către noi colaborări și prietenii durabile.

Doi ani împreună

Proiectul a început în anul 2011 cu mobilitatea din Turcia, în orașul Elazig, unde ne-am cunoscut partenerii, profesori și elevi din cele cinci țări participante. După ce ne-am familiarizat cu țara, cu școala, cu sistemul de educație turc, cu unele tradiții și obiceiuri, cu planul de lucru, am făcut cunoștință cu literatura turcă prin intermediul basmelor și vizitelor tematice. În februarie 2012 ne-am continuat călătoria culturală in Republica Cehă, Praga, pentru a merge pe urmele literaturii culte, pentru a descoperi lumea de basm care i-a inspirat pe oamenii de astăzi, colegii noștri din Praga. Aceștia ne-au făcut cunoștință cu țara, orașul și școala lor și împreună am analizat parcursul proiectului cu obiectivele, activitățile și rezultatele obținute. Itinerariul european ne ghideaza către Grecia, orașul Vonitsa, în aprilie 2012. Aici legendele devin realitate prin existența noastră într-un spațiu încărcat de istorie, iar obiectivele proiectului își urmează cursul firesc prin familiarizarea cu realitatea educațională și culturală, prin activițăți și vizite tematice. La sfîrșitul primului an de proiect, basmele popoarelor implicate în parteneriat au stat șa baza textelor nou create de către elevi, iar scrierea creativă s-a transformat in dramatizare. Teatrul pedagogic, element dinamizator în redescoperirea plăcerii pentru lectură, i-a transformat pe elevii noștri în actori. Astfel, munca și talentul au prins forme concrete și va invităm să le vizionați pe site-ul proiectului: www.letsmeetunderthespots.weebly.com. Al doilea an de proiect întrunește grupul european în România, în octombrie 2012. Pe meleagurile legendelor populare românești, colegii din Turcia, Cehia, Grecia, Croația au șansa să cunoască țara noastră cu obiceiurile și tradițiile care ne-au consacrat, să se familiarizeze cu sistemul nostru de educație, să viziteze școala, să participe la activități si să lucreze la parcursul proiectului, dar și să cunoască rezultatele și activitatea sportivilor din Liceul cu Program Sportiv din Bacău.

Un final fericit…

Călătoria se apropie de sfârșit odată cu mobilitatea din Croația, în aprilie 2013. Finalul este plin de reușite, de obiective atinse, însă dureros. ”Am început acest drum ca un grup de profesori și elevi atenți la organizare, la obiective, activități și rezultate și am incheiat la un grup de prieteni cu inima deschisă către viitoare colaborări”, ne-a spus profesoara Rotaru Ana-Maria- coordonator de proiect. Rezultatul final, piesa de teatru- adaptarea unui text nou creat cu elemente din legendele tuturor țărilor implicate în parteneriatul școlar, a fost un spectacol de talent, de muncă în echipă, de cooperare europeană, de unitate în diversitate, în care actorii nu mai erau elevi și profesori din cinci țări diferite, ci  reprezentau on singură entitate. ” ”Cortina a căzut, dar și actorii și spectatorii au plecat acasă cu un câștig imens: educație europeană, cultură, cooperare, personalitate și prietenie”, a declarat Rotaru Ana-Maria, coordonatorul proiectului.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Latest Images